Waarom duurzaam?

Alleen al in Nederland worden jaarlijks ruim 3 miljard plastic wegwerp-drinkbekers en – voedselverpakkingen weggegooid. Dat zijn 12 miljoen stuks per dag!

Het gaat hierbij om wegwerpproducten die helemaal of deels van plastic zijn, dus ook de meeste “papieren koffiebekers”, die een dun plastic laagje bevatten.

Navolgend aan de Europese richtlijn werd in 2021 door het kabinet de beslissing genomen om plastic, niet recyclebare, bekertjes vanaf januari 2023 te verbieden. Nederland moet hiermee verdere stappen naar een schoner milieu nemen en haar circulaire economie verder ontwikkelen.

Naast het probleem van de plastic soep, alsook de vraagtekens m.b.t. de diverse vervangers voor deze wegwerpverpakkingen, eindigen ook deze vervangende verpakkingen na één keer gebruik in de prullenbak. Daarnaast zijn ze vaak lastig recyclebaar, waardoor de meeste verpakkingen toch in de verbrandingsoven eindigen. Tel hierbij op de miljoenen kilometers aan vervoerbewegingen om het vuil op te halen en het mag duidelijk zijn dat met het vervangen van plastic wegwerpverpakkingen naar ‘duurzamer’ wegwerpverpakkingen, ons afvalprobleem maar ten dele oplost.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit dat vervangingsproducten met bamboevezeltoevoeging onveilig zijn. Bij het eten of drinken vanuit een dergelijke verpakking, komt – weliswaar in geringe hoeveelheden – een giftige stof Deze bamboevezels zijn dan ook niet goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

De enige echte oplossing om de afvalberg te verminderen zal plaatsvinden wanneer we afval in de toekomst kunnen gaan vermijden.
Dit bijvoorbeeld door de inzet van herbruikbare verpakkingen, zoals duurzame porseleinen mokken en – servies.

Ook hergebruik kent haar beperkingen en zal een milieu-impact hebben. Zo zullen de mokken, vergeleken met wegwerpverpakkingen, afgewassen moeten worden. Hier zal vaak een afwasmachine stroom en zeep gebruiken.
Doordat er al jaren zeer energiezuinige afwasmachines bestaan en afwasmiddel vaak (volledig) biologisch afbreekbaar is en bovendien bij hergebruik geen afval ontstaat, zal een vergelijk tussen porselein hergebruik of inzet van wegwerpbekers altijd ruim in het voordeel van de porseleinen beker uitvallen.

Een kwestie van goede smaak

De keuze voor een porseleinen mok of kopje is ook – letterlijk – kiezen voor een goede smaak! Veel mokken en drinkbekers worden gemaakt van kunststoffen zoals polypropyleen/polyethyleen of niet volledig duurzame bioplastics.

In veel van deze bekers komen bij warme dranken, feitelijk vanaf een temperatuur vanaf 70 graden, stoffen vrij die de smaakbeleving verstoren. Met porseleinen mokken geniet je optimaal van de smaak van je drankje. Porselein is een inert materiaal en geeft geen stoffen af die de smaakbeleving verstoren, in tegenstelling tot sommige andere materialen. Kies voor porseleinen mokken en geniet van een pure, onvervalste smaak.